narancslekvár

Last minute gasztro ajándék karácsonyra. Négy kiló  narancsból és 3 db citromból 11 db kis üveg lekvár készült. Nagyon egyszerű, csak a narancs pucolás macerás, mivel az egyes gerezdeket a fehér hártyáitól is meg kell szabadítani, különben keserű lesz a lekvárunk. Egy kevés narancs, citrom héjat is tehetünk bele, de óvatosan kell adagolni, hogy ne […]

Tovább olvasom


mézes dió

Vigyázat nem lehet abbahagyni! Nagyon egyszerű csak sajnos függőséget okoz. Hozzávalók: 15 dkg dió 2 ek barna cukor fél tk mézeskalács fűszerkeverék 10 dkg virágméz 0,5 dl víz A diót pirítsuk meg egy serpenyőben, majd tegyük át egy másik tálba. A serpenyőben maradt vékony héj darabkákat öntsük ki. Tegyük vissza a diót a serpenyőbe, adjuk […]

Tovább olvasom


elkészült a kökény likőr

Végre elkészült a kökény likőr.  1-2 hét alatt úgy besűrűsödött a likőr, hogy még 4 dl vodkát öntöttem az eredeti 1 literhez, így érett tovább. Karácsonyi ajándék lesz belőle, (bár nehezen válunk meg tőle mert nagyon finom lett…) A képen látható mennyiség háromszorosa készült kb. Az biztos, hogy jövőre is elkészítjük. Andi

Tovább olvasom


svéd mézes keksz

Azt nem tudom mitől svéd ez a keksz, ilyen néven találtam… Az viszont biztos, hogy nagyon finom.  Kemény, ropogós keksz, ami fém dobozban több hétig eláll, gyorsan elkészül, csak összegyúrjuk, gombócozzuk, megsütjük és ehetjük. Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg puha ráma vagy vaj 15 dkg barna cukor plusz 1 ek szórni 18 dkg virágméz […]

Tovább olvasom


méhviasz gyertya készítése

A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyben mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt nevelik fel. A méhviaszt, a 12 – 17 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, majd fehér színűvé válik, miután a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a kaptárban található pollen és propolisz hatására […]

Tovább olvasom