itt a tavasz, itt a medvehagyma

Március a medvehagyma szezon kezdete, erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg. Főként a nedves, árnyas tölgyes, bükkös erdőrészeket kedveli. Nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit és még a föld alól is kiássák.
medvehagyma_1

Április vége felé virágzik, akkor már nem olyan jó ízű a levele. Ha tehetjük még virágzás előtt gyűjtsünk be egy nagyobb adagot. Pár éve jött divatba, azóta már a piacokon is sűrűn találkozni vele, de érdemes magunk gyűjteni. Kirándulunk egyet és medvehagymánk is lesz.  Mi is így tettünk. A gyökerét ne tépjük ki, és egy–egy tőről ne szedjük le az összes levelet, hogy virágozni és szaporodni tudjon…

Ezt a Bakonyban gyűjtöttük:

medvehagyma

Nagyon sokféle módon hasznosítható. Frissen a legfinomabb. Mióta divatba jött az internetet ellepte a sok-sok medvehagymás recept, elég beütni a keresőbe…
•    Rátehetjük egyszerűen vajas, zsíros kenyérre, salátákhoz keverhetjük.
•    Egy két szem krumpli, pici fokhagyma, tejszín hozzáadásával főzhetünk belőle medvehagyma krémlevest
•    Tojásos nokedlihez vagy rántottához is keverhetünk egy kis aprított levelet
•    Medvehagymás pogácsát is készíthetünk, kedvenc receptünkön csak annyit kell változtatnunk, hogy kelesztés közben  belehajtogatunk pár kanálnyi apróra vágott levelet.
•    Végül a mi kedvencünk, a saját készítésű medvehagymás kecskesajt:
medvehagymas_kecskesajt
Érdemes tartósítani, hogy egész évben élvezhessük:
•    A legegyszerűbb, ha nylon zacskóban lefagyasztjuk, de azt jól csomagoljuk be, különben az egész hűtő hagyma szagú lesz.
•    Készíthetünk pesztót is: apróra darálva sóval, olajjal befőttes üvegbe tölthetjük. A pesztóba kerülhet parmezán, fenyő-, napraforgó- mag stb. de akkor nem áll el túl sokáig. Nekünk a daráláshoz az elektromos húsdaráló vált be legjobban, nagy lyukú késsel. Előtte egy kicsit elővágtuk a leveleket. Így elég gyorsan tudtunk haladni a darálással. Most 1,5 kg volt a darálás utáni mennyiség, amihez 3 evőkanál sót tettünk, 1-2 órát állni hagytuk majd kb.  3-4 dl olívaolajjal összekeverve pici üvegekbe töltöttük. Az üvegeket pár órára fejre állítottuk lezárás után.

medvehagyma_pesto

•    száríthatjuk is a leveleket, amit később fűszerként használhatunk. Mi aszalógéppel szárítottuk, kb. 3-4 óra alatt. De alacsony hőfokon  sütőben v. radiátoron is lehetséges megszárítani.
•    fűszerolaj: hasonlóan készül a pesztóhoz: aprított/darált medvehagyma (kb. 5-10 dkg), só, olíva olaj (4-5 dl), két hétig hagyjuk egy befőttes üvegben érlelődni, néha rázzuk össze, majd szűrjük le a leveleket. Az így kapott fűszerolajat salátákhoz használhatjuk.
medvehagyma_olaj
•    pesztó és a fűszerolaj is egy szép üvegben, csomagolásban szuper gasztro ajándék

medvehagyma_peszto2
Finom és divatos, de mi mindenre jó a medvehagyma?
Ideális a tavaszi méregtelenítéshez. Kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre.  Tisztítja a vesét és a vért. Enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is. Igazi vitaminbomba.

Mindenképpen kóstolják meg.

Andi