Azt nem tudom mitől svéd ez a keksz, ilyen néven találtam… Az viszont biztos, hogy nagyon finom. Kemény, ropogós keksz, ami fém dobozban több hétig eláll, gyorsan elkészül, csak összegyúrjuk, gombócozzuk, megsütjük és ehetjük.
Hozzávalók:
60 dkg liszt,
30 dkg puha ráma vagy vaj
15 dkg barna cukor plusz 1 ek szórni
18 dkg virágméz
1 tk szódabikarbóna és 1 tk. sütőpor
2 tk mézeskalácsfűszer
1 tk. kakaó.
1 tojás fehérje kicsit felverve a tetejére.
A lisztbe belekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a rámát. Végül hozzáadjuk a mézet és addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy nagy gombóccá összeáll. Sütőpapíros tepsire kb. diónyi gombócokat teszünk. Majd egy pohárral lelapítjuk, kb. 1 cm vastag legyen. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk barna cukorral, tehetünk rá diót is. Előmelegített sütőben 190 C-on kb. 15 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből még puha egy kicsit, másnapra megkeményedik. Dobozba tartsuk, amíg el nem fogy. 70 db, két tepsi lesz kb.
Andi