svéd mézes keksz

Azt nem tudom mitől svéd ez a keksz, ilyen néven találtam… Az viszont biztos, hogy nagyon finom.  Kemény, ropogós keksz, ami fém dobozban több hétig eláll, gyorsan elkészül, csak összegyúrjuk, gombócozzuk, megsütjük és ehetjük.

sved_mezes_keksz_2

Hozzávalók:

60 dkg liszt,

30 dkg puha ráma vagy vaj

15 dkg barna cukor plusz 1 ek szórni

18 dkg virágméz

1 tk szódabikarbóna és 1 tk. sütőpor

2 tk mézeskalácsfűszer

1 tk. kakaó.

1 tojás fehérje kicsit felverve a tetejére.

sved_mezes_keksz_1

A lisztbe belekeverjük a száraz hozzávalókat, majd elmorzsoljuk benne a rámát. Végül hozzáadjuk a mézet és addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy nagy gombóccá összeáll. Sütőpapíros tepsire kb. diónyi gombócokat teszünk. Majd egy pohárral lelapítjuk, kb. 1 cm vastag legyen. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd megszórjuk barna cukorral, tehetünk rá diót is. Előmelegített sütőben 190 C-on kb. 15 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből még puha egy kicsit, másnapra megkeményedik. Dobozba tartsuk, amíg el nem fogy.  70 db, két tepsi lesz kb.

Andi