mézeskalács recept

Minden évben készítünk mézeskalácsot Karácsonyra, az alábbi recept alapján. Nagyon finom és a karácsonyfán is jól mutat.  Hozzávalók: 25 dkg virág méz 50 dkg liszt 10 dkg margarin 10 dkg cukor 1 egész tojás és 2 tojás sárgája 1 kávéskanál szódabikarbóna Elkészítés: A meleg mézben feloldjuk a margarint, hozzáadjuk a többi anyagot és simára keverjük. […]

Tovább olvasom


a méz áldásos hatása

A méz áldásos hatása évezredek óta közismert, hajdan egyenesen a gazdagságot, a jólétet szimbonizálta. A hivatalos orvoslás és a népi gyógyászat által egyaránt elismert. A méz fogyasztása gyorsítja a lábadozók gyógyulását, segíti az emésztést és a gyerekek növekedését. Elősegíti az ásványi sók, főleg a kalcium és a magnézium felszívódását. A méz segít megnyugtatni az idegrendszert. […]

Tovább olvasom


tudta-e? érdekességek a mézről…

A mézzel kezelt seb háromszor gyorsabban gyógyul, a sérülés hegtelenül tűnik el A méz kiválóan pótolja a cukrot, Ha süteménybe tesszük 10 deka cukrot nyolc deka méz helyettesít. Két evőkanálnyi méz teába, tejbe keverve csillapítja a köhögési ingert Az a hiedelem, miszerint a kikristályosodott méz bizonyosan hamisítvány, tévedés. A kristályos anyag felmelegítése után a méz […]

Tovább olvasom


hogyan készül a méz?

A méz a mézelő méhek által a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból összegyűjtött, mirigyváladékukkal vegyítve átalakított és lépekbe ömlesztve tárolt, mézzé érlelt termék. A méhek okkal váltak a szorgalom szimbólumává: egy kilogramm méz előállításához mintegy hárommillió virágról kell begyűjteniük a nektárt. A kaptárba szállított virágpor cukrok és víz keverékéből áll, melyhez a dolgozó méhek […]

Tovább olvasom